Par

AKKA/LAA apgalvo, ka embedot mājaslapā youtube.com video, nemaksājot nodevas AKKA/LAA, ir pretlikumīgi, taču ievietot saiti uz lapu, kurā atrodas šis video drīkst par velti. Ar šo mēs gribam parādīt, kāpēc AKKA/LAA kļūdās, uzskatot, ka tai pienākas nodevas.

Atbilde: “embedded object” faktiski ir parasta saite, tikai youtube.com gadījumā tā nav uz pašu mājas lapu, kurā atrodas video klips, bet saite pa tiešo uz šo objektu – video klipu. Pie tam šis objekts atrodas uz youtube.com un nevis mājaslapas īpašnieka servera, tātad objekta izplatītājs ir youtube.com, bet lapas īpašnieks ir tikai šī objekta iesaitētājs. Ērtības labad turpmāks sauksim to par embedētu saiti.

Tajā brīdī, kad mājas apmeklētājs ir uzinstallējis pārlūkam tādu tehnoloģiju kā Adobe Flash, ir iespējams šo embedēto saiti pārveidot veidā, lai mājas lapas apmeklētājs redzētu šo objektu pa tiešo bez nepieciešamības vērt vaļā atsevišķu logu ar pilno mājas lapas saturu, kas bieži apmeklētājam nav nepieciešams. Adobe Flash iespējams uzstādīt uz gandrīz visiem populārajiem pārlūkiem kā spraudni (plug-in). Atslēdzot vai izmantojot pārlūku bez Adobe Flash spraudņa, apmeklētājam apskatīt embedēto saiti zūd un objekts no youtube.com pa tiešo nav pieejams.

Ko mēs no tā varam secināt? Lapas apmeklētājs un nevis īpašnieks ir atbildīgs par to kādā veidā īpašnieka lapu redz apmeklētājs. Paralēles var vilkt ar peer-to-peer failu apmaiņas programmām – tā ir lietotāja atbildība kādiem mērķiem konkrētā tehnoloģija tiek izmantota.

Pieņemsim, ka embedēta saite ir slikta saite un to izmantot nemaksājot, nodevas AKKA/LAA, ir pretlikumīgi, jāizmanto tikai parastās saites uz youtube.com pilnajām lapām nevis tikai uz konkrētiem objektiem.

Atbilde: pateicoties tādai tehnoloģijai, kā JavaScript, ir iespējams jebkuru parastu saiti pārvērst par embedēto saiti un, kopā ar Adobe Flash spraudni baudīt video pa tiešo. Un atkal, lietotājs ir vainīgais, jo viņš šo tehnoloģiju ir uzstādījis un/vai izmanto. Ar pārlūku bez vai izslēgtu JavaScript apmeklētājam būs redzama tikai parastā saite.

Pieņemsim, ka parastās saites pārveidot par embedētām, nemaksājot nodevas AKKA/LAA, ir pretlikumīgi.

Atbilde: Internetā ir atrodami pārlūku paplašinājumi (Mozilla Firefox, par pārējiem pārlūkiem informācijas mums nav) ar kuru palīdzību lapas apmeklētājam ir iespējams transformēt konkrētas lapas. Attiecīgi, apmeklētājs ar šo palašinājumu palīdzību var definēt noteikumus pēc kuriem viņam interesējošajāss lapās parastās saites uz youtube.com tiktu pārveidotas par embedētām saitēm, kā rezultātā apmeklētājs turpinātu baudīt video klipus pa tiešo.

Tātad, ja AKKA/LAA joprojām apgalvo, ka ievietot embedētas saites uz youtube.com objektiem (video klipiem), nemaksājot nodevas AKKA/LAA, ir pretlikumīgi, mēs piedāvājam Mozilla Firefox pārlūka jauku paplašinājumu, kas mums palīdzēs skatīties youtube.com video klipus pa tiešo no AKKA/LAA mājas lapas. Vai joprojām publicēt youtube.com video klipus mājas lapās ir pretlikumīgi?

Komentēt